субота, 15. јун 2013.

Nikolaj Berđajev: KRAJ RENESANSA (odlomci)


Nikolaj Berđajev
U XIX veku izbila je jedna od najstrašnijih revolucija, koje su zadesile čovečanstvo od kako uopšte postoji. U život čovečiji pobedonosno je ušla mašina i porušila ceo njegov organski ritam. Mašina je razrušila svu večitu strukturu čovekovog života, organski vezanu sa prirodnim životom. Mašinizacija života ruši radost Renesansa i onemogućava stvaralačko obilje života. Mašina ubija Renesans. Ona sprema novu istorijsku epohu - epohu civilizacije. Kultura, puna sveštene simbolike, umire. Ljudi Renesansa nisu znali niti su mislili da spremaju svetu pobedu mašine, da potpun raskid sa srednjim vekom mora da dovede do carstva mašine, do zamene organske strukture - mehaničkom. Organska struktura života je hijerarhijska, tj. kosmička. U kosmičkom organizmu delovi su potčinjeni celini, vezani sa centrom. U organizmu delovi dobijaju životni cilj od centra. Svaki organizam je hijerarhija. Kad se delovi otkinu od celine i prestanu da služe svom cilju, koji je u organskom centru, oni se neprimetno potčinjavaju nižoj prirodi.

четвртак, 13. јун 2013.

Nemački misticizam (2): JAKOV BEME


Jakov Beme
I sam osnivač protestantske religije, Martin Luter (1483-1456), bio je u početku pod uticajem misticizma (Taulera i Tome Kempiskog), čiji su najistaknutiji predstavnici u XVI veku bili Kasper Švenkfeld, Sebastijan Frank, Valentin Vajgel i drugi, i koji dostiže vrhunac u teosofiji Jakova Bemea.

среда, 12. јун 2013.

Nemački misticizam (1): MAJSTOR EKART


Majstor Ekart
Rezultati prefinjene skolastičke dijalektike nisu mogli da zadovolje religiozne potrebe mase, te je svakako to i pojačalo težnju za neposrednim, mističkim saznanjem Boga. Jedan od najvećih predstavnika nemačkog misticizma i njegov osnivač je "Majstor" Ekart (Meister Eckhart, 1260-1328. godine), nemački dominikanac koji je prvo prošao kroz školu Tome Akvinskog.