среда, 14. новембар 2012.

Neobično proročanstvo Edgara Alana Poa

Edgar Alan Po
Edgar Alan Po
Istorija pomorstva zabeležila je jezivu priču o joli "Minjonet" (Mignonette), koja je 1884. godine, pod komandom kapetana Toma Dadlija  napustila Sautempton u Engleskoj i krenula na dugo putovanje do Australije, ali je nastradala u oluji negde u južnom Atlantiku.

U čamcu za spasavanje, na 1600 kilometara od najbližeg kopna i sa malom rezervom namirnica, pored Dadlija, našli su se još i mornar Edvin Stivens i dvojica stjuarta -  Edmund Bruks i Ričard Parker. Nakon 19 dana provedenih bez hrane i vode, posada je postala očajna. Kada je Parker, pošto je popio veću količinu morske vode, pao u delirijum, ostali brodolomnici  odlučiše da ga ubiju i pojedu. Kasnije su pravdali taj postupak činjenicom da je Parker već bio na ivici smrti i da nije imao porodicu koja bi ga oplakivala.

Avanture Artura Gordona Pima (1838)
Izdanje "Avantura
Artura Gordona Pima"
iz 1838. godine
Narednih 35 dana ova trojica su živela, kako su to sami priznali, od Parkerovih ostataka, sve dok ih nije spasao parobrod "Montezuma", nazvan tako po poslednjem kralju Asteka, naroda poznatog po prinošenju ljudskih žrtvi.

Na kraju, britanski sud je proglasio Dadlija, Stivensa i Bruksa krivim za ubistvo na pučini i osudio ih na šest meseci teškog rada. Oni su posle izdržane kazne napustili Englesku i od tada im se gubi svaki trag.

Ova priča o kanibalizmu ne bi bila posebno čudna da, 46 godina ranije, američki pisac Edgar Alan Po nije objavio svoj jedini roman "Avanture Artura Gordona Pima iz Nantuketa", u kome pripoveda o brodolomu koji je Pim preživeo na splavu sa još trojicom saputnika. Posle više dana gladovanja, jedan od njih je predložio da slamkom izvuku ko će biti ubijen i pojeden, da bi na kraju sam nastradao. Ime nesrećnog mornara u Poovom romanu bilo je - Ričard Parker.

Ova bizarna podudarnost između Poove fantazije i stvarnog ubistva, u kojoj se čak i ime žrtve ponavlja, gotovo nas navodi na pomisao da je pisac tokom jednog od svojih opijumskih snova uspeo da zaviri u predstojeću budućnost.






Нема коментара:

Постави коментар