среда, 27. фебруар 2013.

Palata Skifanoja - trijumf grčkih bogova



Frančesko del Kosa - Alegorija Trijumf Venere
za mesec april (Palata Skifanoja, Ferara,
1476-1484)
Palata Skifanoja u Ferari (Schifanoia, tj. schivar la noia, „bekstvo od dosade“), nekadašnje vlasništvo porodice d’Este, sa svojom glavnom dvoranom, Salone dei Mesi, predstavlja zanimljivo svedočanstvo o obnovi grčke kulture tokom italijanskog Ćinkvećenta, koja se ispoljavala kroz povratak antičkim kanonima u umetnosti, platonizmu u filozofiji i, neminovno, paganizmu kada je religija u pitanju.

Kompleksna ikonografija Salona dei Mesi, neka vrsta velikog kalendara, nastala je u želji da se ovekoveči vojvoda Borso d’Este preko drevne mitologije i arapske astrologije, pri čemu se njen autor – dvorski bibliotekar Pellegrino Priscian – poslužio različitim izvorima, uključujući i Bokačovu „Genealogiju bogova“. Svaki mesec u gornjem delu slike obeležen je trijumfom odgovarajućeg božanstva-zaštitnika, ispod koga se nalaze horoskopski znak sa dekanima i zemaljska apoteoza vojvodinih vrlina.

Priscianov koncept sproveli su u delo slikari Kozme Tura, Frančesko del Kosa, Erkole de Roberti i i Đerardo da Vićenca. Nažalost, od 12 meseci sačuvano je samo sedam rađenih u fresko tehnici, dok je pet (januar, februar, oktobar, novembar i decembar), za koje je upotrebljena tempera, zauvek izgubljeno tokom XVII i XVIII veka kada je palata korišćena kao austrijski garnizon i skladište duvana.




Нема коментара:

Постави коментар